92. Akademi Ödülleri’nde büyük ses getiren içeriğimizde bugün parazit yönetmen Bong Joon Ho’nun 2003 yapımı filmi Cinayet Anıları Filmin etkileyici final sahnesine bakacağız.
Gerçek olaylardan esinlenilen bu filmde her detay değerli. Bu yüzden final sahnesi çok etkileyici.
Spoiler içerir!
Filmin yapımcısı Cha Seoung Jae’dir.
Senaryo, yönetmen Bong Joon Ho’nun yanı sıra Kim Kwang Rim ve Shim Sung Bo tarafından yazıldı. Üretim bütçesi 2,8 milyon dolar.
Bong Joon Ho’nun bir diğer ilham kaynağı da Kwang Rim’in 1996 yılında yazdığı oyundur. Film bu eserden uyarlanmıştır.
Alan Moore ve Eddie Campbell’ın yazdığı From Hell adlı çizgi roman da sinemanın sürükleyiciliğini ve anlatımdaki merak duygusunu canlı tutmak için değerli bir kaynak oldu.
Gerçek bir hikayeden uyarlanan film, Güney Kore’nin ilk seri katilinin hikayesini anlatıyor.
orjinal isim Sarinui Chueok türk adı ile cinayet günlüğü Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi ‘katil kim?’ soru cevapsız kalıyor.
1986-91’in ortalarında Güney Kore’nin Hwaseong şehrinde 10 farklı kadın cinayeti işlendi.
Film, 1986 yılında ülkenin askeri yönetim altındayken tecavüze uğrayarak öldürülen bir kadının cesedinin bulunmasıyla başlar.
Cinayeti çözmek için Dedektif Park Doo Man ve Seo Tae Yoon görevlendirilir.
Filmde bu iki dedektif parazit Sinemadan tanıdığımız Song Kang Ho ve Kim Sang Kyung hayat veriyor.
Seul’den yardım için gönderilen Dedektif Seo Tae, değerli bir ayrıntıyı keşfeder.
Katil sadece yağmurlu gecelerde kırmızı giyen kadınları öldürüyor. Ayrıca başka bir polis, cinayetlerin işlendiği gece radyodan hep aynı modülün istendiğini öğrenir.
Bu sırada şüpheli görülen pek çok kişi sorguya çekiliyor ve şiddet kullanarak konuşturmaya çalışıyor.
Önce zanlı olarak görülen, sonra tanık olduğu anlaşılan ve akli dengesi yerinde olmayan bir çocuk, bu soruşturmalar sırasında bir kaza sonucu yaşamını yitiriyor.
Film çekilirken cinayetlerin katili gerçekte hala bulunamadı.
Bu nedenle yönetmen Bong Joon Ho’ya çok iş düştü. Gerçekten bir dava çözer gibi tüm delilleri inceledi. Bu durumu da film için çok etkileyici bir şekilde kullanmış.
Son sahneye geçmeden önce, filmin çekimleri sırasında özenle düşünülmüş pek çok detaya bir göz atalım.
Dedektif Seo’nun sonları, dava ilerledikçe ve aksilikler ve başarısızlıklar arttıkça daha fazla yıpranır. Yönetmen, karakterine uyan sıska ve bitkin bir görünüm vermek için çekimler ilerledikçe, yemek alımını ve uyku miktarını büyük ölçüde azalttı.
Yönetmenin farklı talepleri sinemanın etkileyiciliğinin artmasında büyük rol oynadı.
Sorgulamalar için bodrum kazan dairesi seti oluşturulduğunda, yönetmen Martin Scorsese’nin Taksi sürücüsü (1976) adlı filminde uzun ve dar merdivenlere olan hayranlığından bahsederken alışılmadık derecede dik bir merdiven istemiştir. Yapım-tasarım ekibi başlangıçta yönetmenin bu istekteki ısrarı karşısında kafası karışmış olsa da, filmin sonunda Shin Dong-chul’un Dedektif Jo’yu merdivenlerden aşağı tekmelemesi ile dokuz metre uzunluğundaki bu merdivenden ürkütücü düşüş sahnesi ortaya çıkar. etkileyici bir şekilde ortaya çıkıyor.
Detaylara verdiği mikroskobik dikkat nedeniyle, yönetmene ekibi tarafından Bongtail lakabı takılmıştır.
Yapım tasarımcısı Ryu Sung Hee liderliğindeki sanat departmanı, sinemada orta sıradaki izleyicilere bilgi aktarmak için kullanılan gazetelerde bile çok titiz çalıştı. 1986’da kullanılan yazı tipleri ve kağıt, filmin çekildiği 2002 ve 2003’te artık kullanılmadığından, sanat departmanının doğru kağıt stokunu sağlaması ve her yazı tipini karakter karakter elle tasarlaması gerekiyordu.
Filmin renk paleti de konusuna çok uygun.
Açılış ve kapanış sahnelerinde sadece alanlarda altın renklerin kullanıldığı sinemanın geri kalanı ölüm temasına uygun olarak koyu tonlarda ayarlanmış.
Bong, 2003 yılında artık kimliği belirlenemeyen katili anlatırken onu olabildiğince gizli tutmaya çalıştı.
Yönetmenin bu hedefi gerçekleştirmesinin bir yolu, benzer fiziğe sahip birden fazla aktörün birbirinin yerine geçebilir bir biçimde katil olarak görünmesini sağlamaktı.
Aslına bakarsanız filmin sonuna gelirsek…
Filmin sonunda ise katili bulamayan dedektif kameraya bakar ve o efsane final sahnesi ortaya çıkar.
Yönetmen, katilin bu filmi izleyeceğini düşünür ve ona ifade vermek ister.
Yönetmenin toplumsal sorunları kendine özgü bir şekilde ele alış biçimi göz önüne alındığında, dolaylı da olsa kadın cinayetlerinde hepimizin payı olduğunu düşündürmek istemiş olabilir.
Gerçek hayattaki katilin kimliği ise 2019 yılında belirlendi.
Bir polis memurunun kurbanlardan birinin iç çamaşırında vücut sıvısı bulması davada ileriye doğru büyük bir adım atıldı. Karısının erkek kardeşine tecavüz edip onu öldürmek suçundan Busan hapishanesinde ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan Lee Choon-jae, kabahatlerini itiraf etti.
Ancak bu seri cinayet davaları zaman aşımına uğradığı için bu cinayetlerden yargılanmadı.
Yönetmenin bilmeden, şüpheyle baktığı oyuncunun gerçek katile benzerliği de oldukça şaşırtıcı.
İtirafından sonra, Lee Choon-jae ilk duruşmasında
“ Cinayetlerin sonsuza kadar gömülü kalmayacağını biliyordum. Beni neden şüpheli olarak görmediklerini anlamıyorum. Etrafımda suçlar vardı ve bir şeyleri saklamak için çok uğraşmadım, bu yüzden kolayca yakalanacağımı düşündüm. Yüzlerce polis vardı. Her zaman dedektiflerle karşılaştım ama bana her zaman etrafımdaki insanları sordular.” bir açıklama yaptı.
Bir katili aramanın bu uzun hikayesi birçok filmde yer aldı:
Cinayet Anıları (2003)
Cinayet İtirafı (2012)
Gap-dong (2014)
Sinyal (2016)
Tünel (2017)
Suçlu Zihinler (2017)
Adalet Ortakları (2018)
Sinyal (2018)
Bilinmeyen Numara (2019)
Kötülük Çiçeği (2020)